Ресторани Львова - розвиток та сучасність
Еволюція ресторанів в Україні, протягом останнього сторіччя. Львів: від кнайпи до сучасного ресторану.
Ресторан - як розвивався цей бізнес в Україні
ХІХ сторіччя для України ознаменувалось однією дуже вагомою подією - отриманням суверенітету, а разом з тим і можливістю вибирати свій власний політичний,економічний і культурний шлях. Але все це буде в далекому 1991 році, а на початку століття велика і сильна країна була поділена між кількома державами, які безперечно впливали на формування традицій, культурних цінностей українців, а також зробили свій вклад в еволюцію ресторанів в Україні. Так на Східній і Центральній Україні, які знаходилась під «чуйною» опікою свого Старшого Брата - Росії, ресторани в класичному вигляді з усіма атрибутами були доступні лиш для політичної верхівки. Представники широких мас харчувалися в столових, якість обслуговування яких і різноманітність меню лишали бажати кращого.
Заклади харчування у Львові.
Ресторани Львова за часів Польщі
Та ж частина України, яка перебувала під не менш «чуйною», але більш ліберальною опікою Польщі, мала дещо інший шлях розвитку. Яскравим прикладом культурного центру, під владою Речі Посполитої, був Львів. На той час значна частина жителів міста були поляками чи євреями, українці складали лише 15% від загального населення. Це в значній мірі і вплинуло на той факт, що перші ресторації, праобраз сучасних ресторанів, виникли в вигляді шинків або кнайп, власниками яких були євреї або жиди, мовою корінних жителів. Кнайпа початку ХІХ століття значно відрізнялась від ресторану, відомого нам зараз, але все ж вона мала деякі характерні атрибути цього громадського закладу, що і дозволило нам почати з неї свою оповідь. Так обов’язковим елементом кнайпи булонаявність барної стійки, де видавались і приймались замовлення.
Відвідувачі закладу розпочинали трапезу за окремими столиками, які розташовувалисьв невеликій кількості обабіч барної стійки. Рівень сервісу тяжко було назвати досконалим, але все ж відвідувачі могли собі дозволити мило теревенити, тоді якобслуговуючий персонал (часто члени сім’ї власника кнайпи) подавали замовлені страви і приводили стіл до порядку після трапези попереднього клієнта. Для розливу спиртних напоїв використовувалась спеціальна мірна склянка, що також говорило на користь якості обслуговування, а також цінності кожного клієнта, який відвідав саме цей заклад.
Слід відмітити і той факт, що в кнайпах певна увага приділялась і розважальній програмі, тут грали місцеві музики, власники всіма силами намагались привернути увагу нових клієнтів і створити в залі дружню домашню атмосферу, на кухні готувались страви, характерні для даного регіону, і їх аромат слугував справжньою візитівкою закладу.
Розвиток був очевидним і з кожним роком культура обслуговування в кнайпах зростала, та все змінилось в 1939 році, коли згідно з пактом Молотова-Ріббентропа Львів і вся Галичина увійшли до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки. Нова влада всілякими силами намагались привести свобідний львівський люд до загальноприйнятих правил і норм, це стосувалось всіх сфер життєдіяльності, не винятком стали і шинки або кнайпи, в яких нова влада вбачала приховану загрозу, адже тут збирались вільнодумці, для котрих обід або вечеря - це не просто смачна їжа, а й тиха бесіда на хвилюючі теми про свободу українського народу. Шинки почали закриватись, а на їх зміну прийшли сірі і непримітні столові та Кафе - це був один із найтяжчих періодів в функціонуванні львівських ресторанів.
Сучасні ресторани у Львові
З приходом незалежності Львів отримав новий поштовх в розвитку і на сьогодні львівські ресторани,цукерні,піцерії,fast food та Паби настільки різноманітні в своїй палітрі, що деякі з них без сумніву заслуговують отримати статус окремого явища, настільки своєрідного і настільки цікавого, що воно не піддається відомій до сьогодні класифікації. Відроджена кнайпа не дає засумувати і запрошує до себе домашньою гостинністю і щирістю обслуговування, сучасна ресторація стає еталоном красивого інтер’єру і вишуканості манер. Страви в меню настільки різноманітні і настільки смачні, що виникає питання, як львів’янки і львів’яни залишаються такими ж стрункими і красивими? Секрет приховують традиційні галицькі рецепти поживних і корисних страв.
Схоже за змістом:
Свічки для торта та свічки цифри
Свічки для торта - це чарівний і незамінний аксесуар для будь-якої святкової випічки. Вони додають
Спортивно-танцювальний колектив Lviv Angels
Спортивно-танцювальний колектив Разом з клубом “Львівські янголи” продуктивно функціонує й